This Diary Writer!!

My photo
does not like publicity desperate, all stories are not related to the living and the dead, this blog is not only to expressions of faith to the enemy this blog as a place to tell the story of love and sorrow, life to be a visionary and successful and able to respond thanks to the parents.

I Love You!!

Sunday, May 8, 2011

Pinjaman = Hutang!!

Assalamualaikum, kalau tak jawab dose kalau jawab you`re awesome..

Okey semoge hari kamu ceria ceria selalu yerr..
arinie jieha nak share something yang saye dapat dari satu program di tv9
(dekat di hati ku)
speech today about jeng jeng jong.. HUTANG!!
korang pernah tak rasa kalau you all ada hutang,
even 10sen, you all rasa risau.?
even you just nak pinjam je and padahal 10sen je pun!
and kita sendiri letakkan diri kita kat orang lain tu,
ala ..10sen je, tak kisah. .EH, HELLO!
even 10sen, kalau PINJAM, ia TETAP hutang ok! WAJIB bayar balik!
Jangan sesuka hati buat firasat sendiri cakap itu adalah NEVERMIND. .
ia blh sikit sikit mengajar kita , diri sendiri. .
berdisiplin hormat hak orang lain

(wah, kemain EMO! haha, tapi memang pon!)

Yelah, lately nie, jieha cakap kat diri sendiri jugak . .
kadang kadang, kawan cakap eh, takyah la bayar ! amek je. .
saye akan protes lalu bagi balik kat dia! sebab saye cakap,
'weh! aku pinjam dan kau peminjam, so baik kau amek?!'
ganas tak, ganas tak?
jieha KENE macam tu sebab kalau tak mcm tu cakap nya,
nanti kemain baik hati dia bagi as
KEEP IT INTO YOU WALLET SELALU ok! wah, mewah! HAHA

OH, bukan apa, bukan jieha taknak, sebab jieha tak selesa..
10sen tu pon kan kalau nak diikutkan,
ia boleh mendatangkan hutang yg telah biasa..
orang kata, hutang kain boleh dijelaskan, hutang mati.?
ceh ceh!! memandai buat peribahasa TUNGGANG LANGGANG sendiri!

Lagi sekali, jieha nak ingatkan, kot kot ada saye pernah berhutang..
tolong la bagi tau ye, even 10sen, saye nak sangat bayar balik..
Insyaallah harap takda la, tapi kadang kadang TAK PERASAN, saye pon taktau kan..
hehe kemain ramai sangat BERKAWAN.. tu lah masalahnya nak ingat balik..
mana yang kawan dekat tu, nak HALALkan sebab kesian. .
harap ikhlas kan lah hati tu ye even 10sen dua, kadang kadang tak perasan
Kalau lah nak diikutkan, ramai je anggap 10sen tu kecik tapi
KAU DAH PINJAM, ITU WAJIB DIBAYAR SEMULA nama pon pinjam kan !

Jieha nak share to all of you je sini.. nie takda KENE MENGENA sapa sapa
sebab tau semua boleh fikir cuma nak ingatkan je. .
Ada je pinjam , tapi tak bayar, bila call, takda makna nak reply, bila call, terus operator yang jawab!
heh. .duit tu lepas lah kalau saye nak belanja family JIEHA makan!
kemain berlagak ! tapi takpe , bak kata ibu, HALAL kan lah..
tapi apa yang kita hutang, kita wajib bayar.. apa apa respond, terpulang kat mereka
Insyaallah bila kita halalkan, Allah bagi yang terbaik yang tanpa kita sedar utk kita hehe!
(TAKPAYAH LA IKUT DATIN SGT KALAU RM BERATUS , BERIBU BERJUTA, ORANG HUTANG YOU ALL)
datin pon mintak bayar balik, sanggup pegi hogah pagar rumah mintak!
biarlah pegi mintak tu time pakai baju tidur, datin sanggup!
woi, duit tu weh wah!

Anyway, thanks and seronok sangat harini!
Jieha learn something yang tak pernah terfikir pon lately..
So, if rasa ada hutang kat sapa sapa SILA jelaskan,
pada yang BERKEMAMPUAN la, saye maksudkan. .
if tak, ambil la masa and nanti ada REZEKI, jelaskan la perlahan lahan
Insyaallah, Allah permudahkan urusan anda juga nanti

Nak ingatkan je, takut nanti mati. .takkan lah
Parents pulak yang SUSAH kan nak menjelaskan hutang sekeliling..
kerja kuat kuat patut bayar benda lain, ni nak bayar yang tak berkaitan dengan they all pulak . .
tak insaf ke sikit? tak jugak?! tak, tak tau la saye nak cakap apa,
jieha nak INGATKAN kat diri sendiri, sebab takut lah kan,
if saye tak jelaskan hutang even sikit, tapi takut la jugak
takut Allah TAK REDHA, PERJALANAN KE AKHIRAT jieha tergantung, orang kata,renungkan..
kalau ada salah, betulkan and tambahkan la saye ye.. im free if you want to do
so just add on sbb boleh SHARE each other kan.

okkkeeeyyyy bbbuuubbbbeeeeyyy yyyoooouuuu alllllllsssss!!

11 comments:

  1. hye2...nic music..i loike it..bersemangat..hehehe...wanna be ur fllower..plez hit me back..tq

    ReplyDelete
  2. heyp2..

    yes that my fav song..

    me like too..

    i will feed u back..

    ReplyDelete
  3. betul2. farah pun cukup jage klu bab2 duit ni. sebab tu, kalau boleh, mmg akan elak pinjam duit org. tapi, part orang pinjam duit kite and byr lmbt yang leceh ni. kite nak minta pun segan. LOL (^_^'')

    ReplyDelete
  4. haa tahu tak pe..
    memang selalu akan jadi mcm to..
    kite nak mintak hutang to segan..
    kite diam kang dirg ckap kite halalkn..
    sedang kn atie tak rela nie..
    haha.. pape pon pandai2 lah..
    takpon pikir dulu nak pinjam kn duet to kat kwan yg mcm mne.. kay? good.. hihi

    ReplyDelete
  5. betoi222...

    setuju sg..
    pinjam kena bayar balik..

    ReplyDelete
  6. cik hani: ya kalau dah name pon pinjam kena lah bayar balik kan kna?

    nisa: thanks..

    ReplyDelete
  7. betol jieha, tp aiza slalu je ckp halal laa sposen..hihi...

    ReplyDelete
  8. tapi kalau jieha pulak seposen pon mesti nak kene bayar takot terhutang budi..

    ReplyDelete
  9. haha! tu la kan. serba salah nk bg pinjam duit. buatnya, org tu jenis susah nak bayar hutang. ermmm. memang tak ahh. nak mintak segan. adeh!

    ReplyDelete
  10. tahu takpe.. kite nie dah lah jenis yang malu malu ayam nak mintak duet.. hehe.. kalau sikit to takpe lah kalau (org yg pinjam) to buat tak tahu.. kalau banyak kene lah mintak yeer.. (:

    ReplyDelete