This Diary Writer!!

My photo
does not like publicity desperate, all stories are not related to the living and the dead, this blog is not only to expressions of faith to the enemy this blog as a place to tell the story of love and sorrow, life to be a visionary and successful and able to respond thanks to the parents.

I Love You!!

Saturday, June 16, 2012

Klinik Cinta!!

Selamat Datang Ke Klinik Jiwa

Pakar Perubatan Anda
Allah Azzawajalla

Peringkat Simptom Penyakit Jiwa
1. pesakit melakukan maksiat, tetapi kemudiannya timbul rasa bersalah dengan dosa yang dilakukan. Ada keinginan untuk berjaga-jaga daripada melakukan dosa yang sama lagi pada masa aakan datang. Ini merupakan simptom awal.

2. biasa dengan dosa- Dosa yang kerap dilakukan menyebabkan terkikisnya rasa bersalah pada Allah. Semakin lama, virus dosa sudah sebati dalam diri.

3. seronok buat dosa- Seperti orang mengantuk disorongkan bantal, pesakit jiwa rasa didodoikan dengan dosa yang dilakukan. Mereka ketagih untuk terus melakukan dosa.

4. mempromosi dosa- Sudahlah menjadi pesakit, orang ramai turut sama disebarkan dengan virus penyakit. Hati-hati dengan pesakit jiwa!!

Punca Jiwa Kosong
tujuan hidup masih belum jelas. Persoalan-persoalan seperti; dari mana aku datang, siapa yang menciptakan aku, untuk apa aku diciptakan, ke mana aku selepas dunia musnah, perlu selalu ditanya kepada diri supaya dapat hidup di dunia dengan agenda yang teratur dan bermatlamat.


Ubat Jiwa Dan Cara Penggunaannya
1. Membaca Al-Quran
2. Qiamullail
3. Istighfar
4. Mengingati Mati
5. Menangis dan Mengadu

Petanda Jiwa Semakin Sihat
1. Perasaan Lebih Tenang
2. Hati Terasa Dipandu
3. Akal Positif

Cara Mengekalkan Kesihatan Jiwa
1. Usah Tergesa
2. Jauhi Hasad
3. Tawaduk
4. Berhenti berangan-angan yang panjang
5. Isi sebelum kosong

0 comments:

Post a Comment