This Diary Writer!!

My photo
does not like publicity desperate, all stories are not related to the living and the dead, this blog is not only to expressions of faith to the enemy this blog as a place to tell the story of love and sorrow, life to be a visionary and successful and able to respond thanks to the parents.

I Love You!!

Friday, June 29, 2012

Prolapsed Intervertebral Disc !!

 

hai semua, anda baik, sihat? saya disini baik2 saja lepas menjalani operation tulang belakang yang tak sampai sejengkal pun.. kini saya jalani hidup seperti biasa :)) terima kasih pada yang doakan saya.. sorry pada kawan kawan yang tak tahu menahu pasal ini memang aku sengaja lah tak nak bagi tahu korang takot korang terlebih risau kan aku dari diri korang.. haha :D jangan risau dah aku dah sihat lepas operation sekarang dah seminggu aku dah boleh bangun duduk dan jalan..

okay biasa lah sebelum ni kan hari hari ku gelap nak menempuh operation tuh bayang kan aku menahan sakit selama 3 bulan. dan tiga bulan tu dah berbayar dengan operation yang lagi perit sakit selama 3 bulan uh. haha :D 

meh aku ceritakan pasal hari hari ku di Hospital Besar Melaka yang membosankan dengan kaki yang sakit tak dapat aku nak jalan jalan merayau kat hospital.. hari hari menunggu hari yang ditetapkan untuk membedah belakang aku nih sangat bosan makan makan ubat tidur bangun mandi makan makan ubat tidur bangun.. tiap pagi dah hadap muka doktor yang tak bape nak semenggah diorang pon dh bosan tengok muka aku yang banyak complain banyak bebel banyak cakap.. haha :D ade aku kesah?

aku stay blok D bersebelahan dengan blok orang sakit mental nasib bukan aku yang berada disitu dan aku sangat bersyukur, wad aku blok D tingkat 3 dan katil 18 dalam bilik kelas satu atau pon "first class" hehe bukan nak berlagak tapi semua orang akan rasa bilik tuh kalau nak operation.. biasa lah orang yang akan menempah maut biasanya akan dilayan dengan baik sebelum disorong ke DEWAN BEDAH :(

serious operation ni aku yang nak sangat sebab dan tak tahan dengan sakit kaki yang tersangat selama sebulan ni.. mesti korang pelik kan ape lah sakit aku kata sakit tapi operation tulang belakang haa aku mula mula pon ingat kaki ingat urat macam macam lah dah pergi mengurut dah pergi buat air penawar still tak jadi pape still sakit :'( so aku pon bertindak pergi Pantai Hospital dan berjumpa dengan Dr Zaidi sebagai doktor pakar tulang untuk mengetahui ape lah sebenarnya sakit aku ni ya Allah.. so doktor dicide buat MRI (Magnetic Resonance Imaging), so terjawab lah segala yang bermain main di otak sekeluarga doktor kata aku sakit Hernia Nucleus Pulposus tak tahu lah ape tuh nama sain so aku permudahkan korang sebenarnya adalah Saraf Terhimpit je pun.. tisu tulang belakang aku ni bengkak atau pun dah terkuar dari kelonsongnya kemudian mehimpit saraf aku menyebabkan kaki aku sakit.. itu saja kalau aku campur campur berapa yang aku sekeluarga keluarkan duit untuk pembelanjaan sakit aku ni sangat banyak.. tak terkiralah dan aku berhasrat membalas jasa baik mama abah aku dengan menjadi seorang anak yang baik :))

Prolapsed Intervertebral Disc
A Prolapsed Intervertebral Disc is Mostly Painful
A prolapsed intervertebral disc (also known as slipped or herniated disc) is a condition that occurs when the spongy part of a disc that lies between two adjacent vertebrae in the spine comes out and presses on the nerve. A prolapsed intervertebral disc is a very common condition that tends to affect people between the ages of 30 and 50. It is or can become an excruciatingly painful condition if not treated well. This lens will give you some information about the causes, the symptoms and the treatment options for a prolapsed intervertebral disc.
#copypaste


 


selepas tiga bulan dua minggu aku menahan sakit sekarang aku sudah kembali kehidupan yang baru yang tak boleh nak active macam dulu kehidupan yang berubah serta merta.. aku lepas ni dah tak boleh dah nak buat kerja berat macam dulu ni, sebab dulu aku lah tukang urut abah, aku lah tolong kemas rumah, dulu masa pindah rumah aku lah angkat almari angkat tv macam lah tapi sekarang aku tidak boleh buat macam tuh dah.. mintak maaf semua :'( tapi aku bersyukur aku selamat dan diberi peluang oleh Allah untuk still berjalan dan jalani hidup seperti manusia biasa.. aku bersyukur ya allah.. alhamdulillah :) 

0 comments:

Post a Comment